ÖZLÜ SÖZLER
“İşin özü şudur ki ; severek ve inanarak yapılan her işte başarı şansı yüksektir. Bir şey ürettiğinde mutlu olan, hayallerine bağlı, mücadeleci ve tutkulu insanlar her zaman başarılı olurlar.”
Başarılı Fabrika
“Eğer kendimi yenilemezsem yani yerimde sayıyorsam aslında geriye gitmiş olacağımın farkındayım.”
“En büyük dua hayal kurmakmış”…. Zannediyorum ben en çok bu duayı sevdim.
Çalışma Hayatım Bana Neler Öğretti
“Bazan her şeyi kontrol ettikten sonra gerekli yedeklemeleri yapıp kendimizi ve fabrikamızı formatlamak gerekebilir. Rutine dönüşmüş ve heyecanını kaybetmiş bir süreçten kurtulmanın ve kötüye gidişatı durdurmanın yolu fabrika ayarlarına dönmekten geçer. Moral bozmaya gerek yok, yeter ki içimizdeki amatör ruhu yeniden ortaya çıkaralım, heyecanı yeniden yakalayalım.”
Bazan Fabrika Ayarlarına Dönmek Gerekir
“Demokrat olmak, fabrika sahibi ve yönetici olarak çalışanlar arasında kültür, dil, ırk, cinsiyet, bölge farklılıkları, mezhepsel, siyasi ve dini düşüncelerinden dolayı ayrım yapmamak. Çalışanları yaptıkları işe, size ve çalışma arkadaşlarına gösterdikleri saygı ile değerlendirmek. Adil ve tarafsız bir yönetim sergilemek, herkesin fikrine saygı duymak ve fikirlerine başvurmak, hoşgörülü olmak olarak ta tanımlayabiliriz.”
Fabrika İçi Demokrasi Kültürü
“Fuar bir şölendir, mutluluktur, gurur, onur, imaj, prestij, huzur ve sevinçtir, tebessümdür, samimiyettir, tatlı bir telaş ve koşuşturmacadır, gövde gösterisidir, moraldir ve tatlı bir yorgunluktur. Yeni müşteriler, yeni ürünler, yeni ufuklar, teknolojik gelişmelerdir. Dünya’ya açılmak, satış yapmak, el sıkışmak, yeni dostlar edinmek, yol almak, ufkunu geliştirmektir. Dünya’dan haberdar olmak, ürünler geliştirmek, var olan dostlukları ilerletmek, yabancı müşteriler edinmek, kahve eşliğinde kırk yıl hatırı olan koyu sohbetler etmektir. Çekilen fotoğraflarla hatıralar oluşturmak, konferanslara ve seminerlere katılmak, güven duygusunu pekiştirmek, ikili ilişkiler üzerinden yeni sözleşmeler imzalamaktır.”
Fuarlar Satın Alma Uzmanına Ne Kazandırır?
“Fabrika üretim ve imalat yeridir. Yani proje çiziminden montaj ve devreye alma aşamasına kadar tüm süreçlerde büyük bir hayal gücü kullanmak gerekir.”
Fabrikalarda Hayal Gücü
“Bazen de hedef küçültmemiz gerekir. Olası risklere ve rakiplerimize karşı stratejik bazı karar ve uygulamalarımızı olgunlaşıncaya kadar gizlemememiz gerekebilir.”
Fabrikalarda Hedef Belirleme
“İnsan kaynakları personeli gözlemlerine dayanarak işten ayrılması gereken personeli de fark edebilmeli ve gereğini yapabilmelidir. Verimsiz ve sorunlu personeli kovmasını bilme, pirincin içindeki taşı ayıklama, ilk camın kırılmasına veya ilk çöpün atılmasına izin vermeme sorumluluk alanındadır.”
Fabrikalarda İnsan Kaynakları Yönetimi
“Fabrikalarda proje ofisleri genelde en gözde ve en önemli bölümlerdir. Çünkü imalat, montaj ve üretim yapan fabrikanın kalbi proje ofisinde atar. Proje ofisi fabrikanın kozmik odasıdır.”
Makine Teknik Ressamı Nasıl Olmalı?
“Çalışmanın mesaisi olmaz, olamaz, olmamalı. Çünkü insan düşünen bir varlık. Dinlenirken bir köşede, uyurken bile insan beyni arka planda çalışmaya, çözüm üretmeye devam eder… Bir konuya odaklananların müthiş fikirlerle uyanması bu yüzdendir. Rüyalarda bile çalışmaya devam eder… İşte tam da bu yüzden üniversitelerin 7/24 açık olmamasına anlam veremiyorum. Bilim insanına ne zaman fikir geleceği belli olmaz ki, şaire ilham gelmesi gibi…”
Öbür Yarımız
“İster küçük bir firmada tek satınalmacı olun, isterse büyük bir firmada satınalmacılardan biri veya amirleri olun, amatör ruhunuzu ve heyecanınızı hiç yitirmeyiniz. Unutmayın siz Satın Alma sorumlususunuz, tedarikçilerin sizi satın almasına izin vermeyiniz.”
Amatör Satınalmacıdan Geleceğin Profesyonellerine
“Öncelikle USTA kelimesi bende ÖĞRETMEN kelimesiyle aynı çağrışımı yapıyor. Hem sürekli öğrenen, kendini geliştiren hem de çalışan ve öğreten bir kişi aklıma geliyor.”
Usta Profili
“Verimliliğin başlangıç yeri, anahtarı fabrikanın proje bölümüdür.”
Verimli Fabrika
Kapattığınız kapıları aralık bırakınız. Tamamen kilit vurmayınız
geçmişte yaşananlara. Bir gün kimlerle, nerede ve hangi şartlarda bir araya geleceğinizi bilemezsiniz. Eğer karşınıza çıkan Dünya’daki 8 milyar, Türkiye’deki 85 milyon insan arasından sadece birkaç 100 insanla tanışmış ve onlarla yaşıyorsanız vardır bir hikmeti.
Vefa
Fikirleri sorulan, dinlenen ve uygulamaya sokulan insanlar daha çok motive olurlar. Bence her çalışanın fabrikada bir izi olmalı veya iz bırakmasına müsaade edilmeli. Orijinal fikirleri uygulanan kişilerin isimleri yazılmalı o işin üstüne.
Ortak Noktalarımız ve İletişim
Tüm satınalmalar şeffaf zemine oturtulmalı. Doktor ve mali müşavirler gibi YEMİNLİ SATINALMA UZMANLIĞI ihdas edilmeli. Satın Alma uzmanı üniversitede yetişmeli ve yemin ederek göreve başlamalı.İş insanları ve yatırımcılar tıpkı yargıçlar gibi önünde düğme olmayan ceket giymeli veya giymesi sağlanmalı.
Çantacılar
Sabırlı olmalısın. İş hayatı biraz zordur, basamakları çıkmak, saygınlık ve dostluklar kazanmak zaman alır. Sen yine de her şeye rağmen her sabah bir umutla işine başla, gördüğünün elini sık, günaydın de. Tebessümü yüzünden eksik etmemeye çalış.
Çalışan Elemanım Şaşkın mısın?
Orijinaline ihtiyacımız her şeyin. Sevginin, duanın, işin, sözün, yemeğin, içeceğin, makinanın, emeğin, gülüşün, ağlayışın. Kaliteli insanlara ihtiyacımız var candan, gönülden, samimi, içten… Delikanlıya, adama, ustaya, kadına, öğretmene ihtiyacımız var harbiden…
Aromatik Sahte Hayatlar
İş dünyasında ve imalat sanayiinde işler her zaman beklendiği gibi gitmeyebilir. Birtakım aksilikler, yolunda gitmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarla başa çıkabilmenin yolu fabrika ayarlarına dönmekten geçer. Bazan her şeyi kontrol ettikten sonra gerekli yedeklemeleri yapıp kendimizi ve fabrikamızı formatlamak gerekebilir. Rutine dönüşmüş ve heyecanını kaybetmiş bir süreçten kurtulmanın ve kötüye gidişatı durdurmanın yolu fabrika ayarlarına dönmekten geçer. Moral bozmaya gerek yok, yeter ki içimizdeki amatör ruhu yeniden ortaya çıkaralım, heyecanı yeniden yakalayalım. Kökü derinde, temiz mazisi olan şirketler mutlaka yeniden toparlanırlar.
Ben Nerde Yanlış Yaptım
Atatürk’ü anlamak demek; vatanını, milletini ve bayrağını çok sevmektir.
Yaşı, cinsiyeti, görevi, işi, mesleği ne olursa olsun devletine bağlı, çalışkan ve dürüst olmaktır.
emokratik bir toplum anlayışına sahip olmaktır.
Fikri ve vicdanı hür olmak, ne olursa olsun gerçekleri haykırabilmektir.
Milli değerlerine bağlı, ahlaklı ve erdemli yaşamaktır.
Atatürk'ü Anlamak